Aanslag bij Shamstad TV

Er is een aanslag gepleegd op een televisiestation in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Deze dinsdag zijn er minstens twee doden gevallen. Gewapende IS-strijders zijn het gebouw van Shamshad TV binnengedrongen, aldus persbureau Reuters.

Aan de voorkant van het gebouw was eerst een explosie te horen. Daarna zijn schutters het pand binnengedrongen. Medewerkers van de zender meldden via mobiele telefoons dat twee tot vijf mensen vermoord zouden zijn. Onder de doden zou onder meer één van de schutters zijn, meldt BBC. De aanslag is inmiddels opgeëist door IS.

De tv zender, Shamshad TV, stopte gedurende de aanslag met uitzenden. Het is niet de eerste keer dat Afghaanse journalisten worden aangevallen door terreurgroepen. Vorig jaar werden zeven journalisten van TOLO TV, Afghanistans grootste commerciële tv-zender, gedood door de Taliban.

Shamstad TV is satelliet tv station in Afghanistan dat in 2006 is gaan uitzenden. De zender zendt 24 uur per dag uit met programma’s over educatie, nieuws, shows, drama en vermaak. Het station richt zich voornamelijk op de regio’s van Afghanistan, maar is ook populair in de grensgebieden. Er wordt in de Pashto taal uitgezonden, de taal die voornamelijk in het zuiden van Afghanistan gesproken wordt.

Shamstad TV zendt uit via de SES8 op 95 graden oost en via de Al Yah 1 op 52 graden oost. Beide frequenties zijn in Europa niet te ontvangen.

bron: NRC