Brits Channel 4 vergeet deelnemers reality show

Sinds het Britse Channel 4 gestopt is met Big Brother, staan kijkcijfers onder druk. Inmiddels is Channel 5 verder gegaan met Big Brother en hebben de zenders sinds jaren weer hogere kijkcijfers gegeven. Channel 4 wilde vernieuwen en ging op zoek naar bijpassende formats. Zo viel hun oog op Eden, een reality programma dat voor de geoefende kijker aan elkaar hangt met gejatte onderdelen uit andere formats.

Het moest een kruising worden tussen Expeditie Robinson en Big Brother. Het Britse Channel 4 zocht en vond 23 kandidaten die op een afgelegen domein in de Schotse Hooglanden een jaar lang moesten zien te overleven zonder gebruik te maken van moderne technologie├źn. Eden heette het sociologisch experiment en tv-programma dat al na een maand van de buis werd gehaald. Alleen vertelden de programmamakers niets aan de deelnemers.

Deze week gingen de laatste tien kandidaten naar huis, om erachter te komen dat de laatste aflevering van Eden al zeven maanden geleden werd uitgezonden. Kandidaat Tom uitte zijn woede hierover tegenover de Britse krant The Guardian: ‘Het is allemaal heel anders gegaan dan ons vooraf was verteld. Dit programma is extreem misleidend geweest.’

Channel 4, Channel 4+1 en Channel 4 HD zijn vrij (FTA) te ontvangen via satelliet op 28 graden oost.

Lees verder in de Volkskrant.