Duitse grensstad Bochum wordt gigabit city

Wie bij Venlo de grens overgaat, ziet op de A67/A40 al snel de borden met Bochum. Deze stad met zo’n 360.000 inwoners is door kabelmaatschappij Unitymedia gekozen om de eerste op DOCSIS 3.1 gebaseerd internet uit te rollen. De oude mijnstad zal de eerste zijn die via kabel hoge snelheden krijgt aangeboden. In theorie kunnen downloadsnelheden van 1 Gbit/s gehaald worden.

Bochum is gekozen vanwege de hoge aansluitdichtheid van de stad. Negentig procent van de huizen in de stad wordt bereikt. Daardoor kunnen zo’n 170 duizend huishoudens bediend worden.

In Duitsland is kabel (DVB-C) een veel kleinere speler dan in Nederland. In Duitsland is DSL de grootste speler op de internetmarkt. Kabel exploitant Unitymedia is een dochter van Liberty Global, net zoals Ziggo. Begin 2017 bracht ook Ziggo naar buiten de DOCSIS 3.1 standaard te gaan uitrollen, om tegenwicht te bieden aan glasvezel exploitanten.