Mannenkanaal Spike vervangt TeenNick

Het is een bijzondere ruil, van tienerkanaal naar een mannenzender. Bij Viacom (van de MTV kanalen) is niets vreemd. Vanaf 1 oktober is Spike bij zowat alle providers in Nederland en Vlaanderen te zien. Van satelliet tot kabel, Spike is in de late avond en nacht te bekijken met een redelijk afwijkende programmering ten opzichte van andere mannenzenders.

Wie denkt dat Spike een nieuw kanaal is, heeft het mis. De zender kent een geschiedenis die teruggaat naar 1983. De zender startte is de V.S. als The Nashville Network, een zender met veel country muziek en country lifestyle. De zender was ooit een joint venture tussen een verzekeringsmaatschappij en een satellietcommunicatie bedrijf. Omdat in televisieland joint ventures nooit lang bestaan, kwamen er de onvermijdelijke overnames. Tussen 1983 en 2000 waren er vijf overnames. Sinds deze eeuw lijkt het wat rustiger rondom het eigenaarschap van de zender, maar is er flink gesleuteld aan de programmering.

anzoshot.40

Van The Nashville Network, The National Network en Spike TV, heet de zender nu Spike. Ook deze naam is er niet zonder een gevecht gekomen. Bij de herlancering spande regisseur Spike Lee een kort geding aan vanwege de naam. Hij werd in het gelijk gesteld door de rechter. Maar zoals het gaat in de V.S. kon Spike vele Dollars verder de naam alsnog gebruiken.

De zender is ook al jaren in Canada te zien, al wijkt de programmering op sommige punten af. Dat heeft te maken met rechten op films en series. Die zijn in sommige gevallen verkocht aan andere Canadese zenders.

Aangezien Viacom getranformeerd is van typisch Amerikaans naar een meer werelds bedrijf, probeert het ook vaste voet in Europa te krijgen. Zoals gewoonlijk waren de Britte proefkonijn met een internationale versie van Spike. Sinds april dit jaar is de zender via satelliet en kabel te zien bij o.a. Sky en Virgin. Direct bij de start bleek de zender redelijk succesvol en werd aan verdere uitbreiding gedacht.

anzoshot.39

In augustus van dit jaar maakte Viacom bekend om de teleurstellende tienerzender TeenNick te vervangen door mannenzender Spike. Hierdoor kon het bedrijf zware onderhandelingen vermijden voor een plekje op satelliet, kabel en IPTV.

Spike biedt entertainment met een scherp randje, met originele programma’s zoals het toonaangevende Bellator MMA, waarin ’s werelds beste vechters het tegen elkaar opnemen in de ring, het veelbesproken Catch a Contractor, waarin de host, Adam Corolla, en zijn team op zoek gaan naar gerechtigheid voor families die gedupeerd zijn door louche aannemers en de immens populaire hit-show Lip Sync Battle waarin beroemdheden onder leiding van host LL Cool J een nummer naar eigen keuze playbacken en vechten voor de hoogst haalbare eer.

anzoshot.38

Aan een on-demand service wordt nog gewerkt.

3 gedachten over “Mannenkanaal Spike vervangt TeenNick

 1. Slechte ruil, vind het een weinig toevoegende zender. Nickelodeon had tenminste een duidelijke doelgroep en programma’s die nergens anders werden aangeboden.

 2. Ik vind het zoooo erg stom dat Spike teennick vervangt!! Teennick is gewoon geweldig en moet nu meteen terug!!! Ik kan gewoon niet zonder!!!

 3. Ik kan het nog steeds niet geloven dat teennick er niet meer is.
  De jeugd kan niet meer naar iets onschuldigs kijken nu teennick moest wijken voor spike.
  Mannenzender spike hoort niet op een jeugdzender uitgezonden te worden.
  En mannenzenders hebben we genoeg[RTL7]
  Het programma van ketnet/op12 stopt met uitzenden om 20.00hr, kan daar spike niet op?
  Dan is iedereen tevreden. Als het om kijkcijfers gaat ben ik benieuwd hoeveel het er moeten zijn per maand. Zal een handtekening actie helpen om teennick terug te krijgen?
  Ik voel me verdrietig en er zullen vele zijn die zich zo voelen. Help ons!

Reacties zijn gesloten.