NPO wil met HD de ether in

e818e2d88283f64ba1c71de813695a9d[1]Henk Hagoort, NPO bobo, heeft laten weten serieus te zijn met het gratis aanbieden van HD via Digitenne. Donderdag 18 juni was het jaarcongres in Hilversum en daar mogen mensen die zich belangrijk voelen in de mediawereld leuke dingen vertellen.

Zo nu en dan zijn er echt interessante uitspraken en deze is er eentje van. Waar KPN nog worstelt met het voortzetten van Digitenne na 2017, ziet NPO de ether als een belangrijk platform in de wereld van kabel en glasvezel. Satelliet distributie werd niet eens gemeld. In 2017 wil de NPO haar frequentie gebruiken om in DVB-T2 te gaan uitzenden. Door beter gebruik van deze schaarse ruimte wil de NPO haar drie netten in volledig HD gaan uitzenden. Voor het kijken naar deze zenders is geen abonnement of smartcard nodig en dat zal zo blijven.

NPO[1]Het lijkt er sterk op dat Hagoort over de grens heeft gekeken naar landen waar DVB-T populair is. De Britten zijn misschien wel het beste voorbeeld in West Europa voor wat tv via de ether betreft. Hun Freeview product is razend populair omdat het vrij van abonnement is. Bovendien combineert Freeview tv via DVB-T2 met on demand diensten via internet. Zo hebben kijkers standaard een zevendaagse Uitzending Gemist van alle grote zenders.

Waarschijnlijk is deze uitspraak van Henk Hagoort bedoeld als duw in de rug van KPN om snel met een visie te komen over Digitenne. Het kan ook zijn dat KPN stopt met Digitenne en een andere marktpartij erin springt. Dat laatste zou televisie via de ether ten goede komen, omdat KPN ook belangen heeft bij televisie via glasvezel.

20100928-henk_hagoort[1]